Tiilikaton pinnoitus ja pesu

Hyvin hoidettu katto pysyy kauniina ja hyväkuntoisena vuodesta toiseen

Katto on yksi kodin tärkeimmistä julkisivuista, joten sen kunnosta kannattaa huolehtia. Kun katon kunnon tarkistaa säännöllisesti, tulevat myös huoltotarpeet huomattua ajoissa. Esimerkiksi katolle ja sadevesijärjestelmiin kerääntyneet roskat ja epäpuhtaudet on hyvä poistaa, jotta ne eivät vaurioita katon materiaaleja. Säännöllisesti huolletun katon rakenteet pysyvät hyväkuntoisina ja kun mahdollisiin ongelmakohtiin puututaan ajoissa, vältytään myös suuremmilta kattoremonteilta.

Milloin on aika pestä ja pinnoittaa tiilikatto?

  • Pinnoitettu katto muuttaa talon ilmeen kertaheitolla.
  • Tiilikaton pinnoitus pidentää tiilikaton käyttöikää merkittävästi.
  • Tiilikaton tehdaspinnoite voi olla kokonaan kulunut pois. Tiilen pinta muuttuu huokoiseksi ja tiili kerää kosteutta. Jäätyvä vesi aiheuttaa pakkasrapautumista.
  • Säännöllisesti huolletun katon rakenteet pysyvät hyväkuntoisina ja kun mahdollisiin ongelmakohtiin puututaan ajoissa, vältytään myös suuremmilta kattoremonteilta.

Miten tiilikaton pesu ja pinnoitus toteutetaan?

Pinnoitus on hyvä tapa suojata kattotiiliä ja pidentää samalla koko tiilikaton elinikää. Katon alkuperäinen takuu säilyy, kun käytetään valmistajan hyväksymiä pinnoitteita.

Työ etenee kolmessa vaiheessa:

  1. Kuntokartoitus: Aluksi tarkistetaan katon kunto ja rakenteiden toimivuus. Rikkoontuneet tiilet vaihdetaan uusiin ja samalla tarkistetaan läpivientien, kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmän kunto.
  2. Pesu: Ennen pinnoittamista tiilet puhdistetaan huolellisesti sammaleesta ja irtoliasta. Pinnat pestään tiilikaton pesuaineella painepesuria apuna käyttäen. Lopuksi katto huuhdellaan runsaalla vedellä ja varmistetaan, että tiilien pinta saa rauhassa kuivua.
  3. Pinnoitus: Tiilikatto pohjamaalataan ohennetulla maalilla, mikä muodostaa hyvän tarttumapinnan pintamaalille. Pintamaalaus toteutetaan tavallisesti suurpaineruiskutuksella, jonka jälkeen tarkimmat kohdat viimeistellään käsin pensselillä.

Onnistunut lopputulos varmistetaan huolellisella suunnittelulla. Yhtenäisiä pintoja varten varataan riittävä määrä maalia samasta sävytyserästä, jotta vältytään sävyeroilta. Ympäröivät alueet suojataan huolellisesti ja jätteet huolehditaan kierrätykseen.

Tiilikaton pinnoituksen yhteydessä voidaan samalla uusia myös kattoturvatuotteet, sadevesijärjestelmät ja rakennuspellitykset

Mitä tiilikaton pesu ja pinnoittaminen maksaa?

Omakotitalon tiilikaton käsittely maksaa keskimäärin 3 500–5 500 €, pitäen sisällään pesun ja pinnoituksen, tarvikkeet, suojaukset ja vakuutukset. Hintaan vaikuttaa muun muassa katon pinta-ala, lappeiden määrä ja nostimien käyttö. Työn osuudesta on mahdollista hakea kotitalousvähennystä.

Taloyhtiöiden kohdalla tiilikaton pesun ja pinnoituksen hinta vaihtelee ennen kaikkea kohteen koon mukaan.